//sammyjeridi.com/wp-content/uploads/2021/07/sammy-lounge.jpg

»Nytta med entreprenörskapet i bokbranschen.«

Jag har inga superkrafter. Det som krävdes var motivation och att skapa rätt förutsättningar för min kreativa förmåga. Och att nöta, nöta och nöta. Misslyckas för att lyckas och fortsätta för att lyckas ännu bättre och göra ännu fler misstag. Jag brukar säga, ”För att lyckas måste man våga misslyckas.”

Alla erfarenheter och egenskaper jag har med mig från företagandet drar jag stor nytta av i författarskapet. Det finns många likheter mellan att driva ett företag och skriva böcker. Att skapa något från idé till verklighet.
Innan jag började att skriva ställde jag mig själv en nödvändig fråga. Svaret skulle bli min motivation. På samma sätt jag och min fru gjorde innan vi på allvar startade företaget. En övning som tar fram vision, mål och förpliktelsen.
Min idé till ghettoserien hade jag på plats. Flera skisser och påbörjade scener med persongalleriet. Impulser och inspiration från mitt liv hade kopplats ihop med fiktion. Precis som med Makeup Mekka hade vi kunskapen från försäljning, PR och Marketing, digitalförståelse och min fru kunde kosmetik. Allt kopplade vi ihop med att vi skulle skapa vårt egna varumärke inom smink som skulle säljas genom e-handel.
Men innan jag bestämde mig att genomföra författarresan och förbinda mig till den, ställde jag frågan, ”vad vill du uppnå med författarskapet?”

Jag var ärlig och tydlig med mig själv. Svaret formade min roadmap med olika element inspirerat från affärsplaner. Jag gjorde en längre synopsis på serien endast för eget bruk och skrev ner delmålen och visionen. När jag visste vad jag ville och varför, blev allt tydligt och lättare för skrivprocessen även om vägen skulle bli krävande.

Med ett framgångsrikt resultat från affärslivet var det aldrig en fråga om hur min arbetsmodell skulle se ut. Jag använde mig av samma struktur i vardagen med egna uppsatta skrivuppgifter som skulle uppfyllas och ta mig ett steg närmare färdigt resultat. Jag tog fram tydliga rutiner till arbetsvardagen för att effektivisera dagarna till att nå de uppsatta delmålen. Undvika tidstjuvar för att upprätthålla tempot. Det krävs disciplin, uthållighet och tålamod, egenskaper som flera gånger ställts på prov. Men för att förbigå att stagnera helt är det bra att känna till sitt ”varför”, motivationen.

I ju med min bakgrund från den digitala världen fick jag stor nytta av de kunskaperna. Speciellt i dessa pandemitider när det är nästintill helt begränsat att träffa läsarna och viktigt att synas bland läsarna. Kommunicera, besvara på frågor och på så sätt bygga upp ett socialt kapital. Det kan jämföras med kundservice. Ge det lilla extra som krävs i starten. Var service-minded, personlig och dela med dig. PR och Marketing är andra viktiga områden att rusta sig för som författare. Förlaget gör en del men spridningen blir ännu större när man lägger ner egen tid på det i ett samarbete med förlaget.