//sammyjeridi.com/wp-content/uploads/2021/07/sammy-skrivpaus.jpg

»I ett inlägg jag gjorde till mitt förlag, Bokfabriken - Lära känna författaren - fick jag tre intressanta frågor som ger dig chansen att lära känna mig bättre.«

Hur skulle du beskriva dig själv för någon som inte känner dig?

Jag älskar livet. Glädjen är min styrka och min nyfikenhet har format mig till en mycket social människa. Jag tycker det är kul att prata med nya personer och höra på deras livshistoria, erfarenheter och upplevelser. Oftast hittar man något gemensamt att diskutera vidare om och fördjupa sig i. Jag kallades för »Mr. Social« just för min öppenhet och mitt intresse att träffa människor. Det i sig hjälper mitt författarskap med persongalleriet, dialoger, unika uttryck och intressanta historier man kan justera om och skildra. Jag uppfattas som en person med mycket energi med en ge aldrig upp-mentalitet som jag ärvt av min mamma. Jag är lösningsorienterad och söker efter nya utmaningar att bestiga. Älskar att skapa och mitt motto är, »Dröm stort. Ha kul och kör så det ryker«.

Vad inspirerar dig?

Jag inspireras av det mesta jag ser, hör och möter. Men främst från mitt händelserika liv. Platser jag besökt. Olika kulturer och intressanta personer jag träffat. Ghettokungen med Ghettoserien jag skriver vidare på är till viss del inspirerad från min egna livshistoria och nära vänners upplevelser som jag väver in i mina manus.
Att gå in i ett bibliotek, doften, synen av alla böcker det väcker mitt skrivarsinne.
Jag hämtar även inspiration från andra författare, film, serier, konst och musik. Oftast när jag skriver sitter jag och lyssnar på ett soundtrack från n film eller ett videospel. Beroende på vilken typ av scen jag arbetar med så matchar jag in med låtar i rätt modus. En teknik jag kan använda innan ett skrivpass är att googla fram en bild som ger mig en form av känsla. Det kan vara något exotiskt, hektiskt, avkopplande eller bara något abstrakt. Det med musiken får min fantasi att leka och ge liv till egna bilder i huvudet som blir till ord. Det brukar öppna upp nya spännande idéer och det får mig direkt i skaparstämning.

Vilket är ditt bästa tips till den som vill skriva en riktigt spännande roman?

Att skriva spänningslitteratur för mig handlar om att hålla tillbaka information och väcka frågeställningar som i sin tur framkallar läsarnas nyfikenhet. Min personliga smak för spänning och deckare är pulshöjning. Jag vill från första kapitlet gripa tag i läsaren. På samma sätt som ”Elevator Pitch” går ut på. Min tanke är att jag har bara 2–3 sidor att fånga läsarens uppmärksamhet och helst hinna beröra deras känslor. Jag vill ge läsaren underhållning på en nivå att de glömmer sin vardag för stunden. Jag lägger mycket tid på storyns kärna. Hitta en balans mellan verkligheten och det fiktiva som ger trovärdighet och liv i mina manus på ett fängslande och givande sätt. Likaså gör jag med persongalleriet där målet är att skapa minnesvärda och övertygande karaktärer som går att relatera till. Jag kortar medvetet ner transportsträckor och miljöbeskrivningar för att hålla ett högre driv med mycket handling och dialoger. Jag strävar efter att skapa intressanta intriger, tvister som engagerar och cliffhangers som får läsaren att vilja läsa ett kapitel till. Och ett kapitel till.